Wat is een database?

Een database is een plek om dynamische data in op te slaan en te doorzoeken. Denk bijvoorbeeld aan gebruikersdata, blog artikelen of een lijst van e-mailadressen. Voor de meeste websites en cms-en heb je een database nodig.

Aanmaken

Om een database aan te maken ga je naar het Databases tabblad van het betreffende domein. Bij het aanmaken kan je optioneel een omschrijving invullen waarvoor je de database gaat gebruiken. Deze omschrijving is handig voor jezelf zodat je later een goed overzicht hebt van de databases die je bij ons hebt aangemaakt. Als je een technisch e-mailadres hebt ingesteld dan zullen de nieuwe database inloggegevens daar ook naartoe worden gestuurd

Wachtwoord opvragen

Mocht je het wachtwoord kwijt zijn van een database dan kan je deze opnieuw aanmaken door te klikken op het potlood naast de betreffende database en vervolgens op de "nieuw wachtwoord" link. Wel is het verstandig eerst te kijken of je het wachtwoord nog kan terug vinden in de broncode van je website. Wij kunnen je namelijk alleen maar een nieuw wachtwoord toesturen. Mocht een website nog gebruik maken van de oude inloggegevens, dan zal deze niet meer kunnen verbinden en offline gaan.

phpMyAdmin

phpMyAdmin is een populaire open source MySQL database management webapplicatie. Hierin kun je bijvoorbeeld de structurele opmaak van een database beheren of de data ervan importeren/exporteren. Dit is een vrij technische tool die door webdevelopers veel gebruikt wordt om een website mee op te zetten of te backuppen. Onze phpMyAdmin installatie vind je hier. Meer informatie over het gebruik van deze software kan je vinden op http://www.phpmyadmin.net.

Mocht je gevoelige gegevens (zoals bijvoorbeeld persoonsgegevens) in je database bewaren, dan is het aan te raden om tweestapsverificatie (2FA) voor je database in te stellen. Log in op phpMyAdmin, ga naar Instellingen > tweeweg authentificatie en kies daar voor "Authentificatie Applicatie (2FA)". Je krijgt vervolgens een QR-code te zien:

PhpMyAdmin tweestapsverificatie aanzetten

Scan deze QR-code met een appje zoals Authy. Meer informatie over hoe 2FA werkt vind je in dit help-artikel.