Eigen error-pagina's instellen

Een error pagina is te zien als onze webserver een HTTP foutmelding terug moet geven als bijvoorbeeld een opgevraagde webpagina niet gevonden kan worden. Het is mogelijk om in plaats van de standaard foutmeldingspagina's je eigen in te stellen.

1. Maak error pagina's

Begin met maken van error pagina's. Stel bijvoorbeeld dat je een 404 - bestand niet gevonden error pagina wilt maken. Maak dan een nieuw html document aan met behulp van een simpele tekstverwerker zoals Notepad of Textedit. Schrijf daarin je eigen tekst met de mededeling dat het bestand niet gevonden kon worden. Noem dit html document 404.html en plaats deze vervolgens in de HTML/ directory van je SFTP account.

2. Maak een .htaccess bestand

Vervolgens maak je een nieuw bestand maken dat je ".htaccess" noemt. Plaats in dit lege bestand de volgende regels:

ErrorDocument 401 "<html><body><h1>HTTP/1.1 401 Unauthorized</h1>
ErrorDocument 403 http://www.domeinnaam.nl/403.html
ErrorDocument 404 http://www.domeinnaam.nl/404.html
ErrorDocument 500 http://www.domeinnaam.nl/500.html

Pas daarbij de bovenstaande url's aan zodat deze correct wijzen naar door jouw gemaakte error pagina's. Upload vervolgens ook dit .htaccess bestand naar de HTML/ directory van je SFTP account. Om het te testen kun je een niet bestaande url op je domeinnaam aanroepen, bijvoorbeeld http://www.domeinnaam.nl/bestaatniet

Let op:

• .htaccess werkt recursive, wat wil zeggen dat deze werkt in de directory waar je deze in hebt geplaatst maar ook in alle subdirectories van deze directory. Het is dus niet nodig een kopie van het bestand in iedere dieper gelegen directory te plaatsen.
  • Een 401-error mag niet linken naar een externe url, vandaar dat deze hierboven een directe html output geeft.

Handige links

Voor meer handige .htaccess tips en informatie, verwijzen we je naar htaccesstools.com en de Apache Documentatie.