Webruimte inrichten met SFTP

SFTP staat voor Secure File Transfer Protocol en wordt gebruikt om veilig bestanden te verplaatsen tussen computers. Daarvoor is een SFTP programma nodig.

Hieronder geven we een voorbeeld hoe je met Filezilla een SFTP verbinding kunt opzetten om bestanden naar je hosting pakket te kunnen uploaden. In dit voorbeeld gaan we uit van Filezilla, een gratis SFTP client voor Windows, Apple en Linux.

Andere populaire SFTP programma's:

De benodigde SFTP inloggegevens zijn in het begin na afronding van de bestelling verstuurd naar het contact e-mailadres (onderwerp: "Activeringsbericht"). Als je het wachtwoord kwijt bent dan kun je die opnieuw aanmaken in het Toegang tabblad van het betreffende domein.

1. Start FileZilla op

En open het sitebeheer, linksboven

Filezilla stap 1

2. Maak een nieuwe site aan

Gebruik als hostsftp.oni.nl
ProtocolSFTP
Let op: kies niet FTP als protocol! Dat is de onveilige versie van SFTP en wordt niet meer door Oni ondersteund.
Poort22
Inlogtypenormaal
Gebruiker / wachtwoorddeze heb je van ons ontvangen bij de activering van je hosting pakket

Filezilla stap 2

En klik op verbinden.

Filezilla stap 3

De eerste keer dat je met onze SFTP server verbindt krijg je, ter controle, de digitale handtekening te zien van onze SFTP server. Vink "Deze host altijd vertrouwen" aan en klik op OK.

3. Bestanden overdragen

Je ziet nu in het linkerscherm je eigen computer in het rechterscherm onze server.

Filezilla stap 4

De bestanden voor je website moeten in de 'HTML'-map komen, alles wat in deze map komt is publiekelijk bereikbaar vanaf het web. De index.html die standaard op onze server staat leidt naar een algemene "Deze domeinnaam is nog niet in gebruik" pagina van ons. Verwijder of overschrijf deze zodra je je website gaat uploaden!

Zoek nu in het linkerscherm op je eigen computer de bestanden die je wilt publiceren op internet. Selecteer deze en sleep ze naar de HTML-map op onze server. In dit voorbeeld installeren we Wordpress:

Filezilla stap 5

Controleer in een browser of je domein nu geüpdatet is! (Je browser kan een lokale kopie in het cache-geheugen hebben opgeslagen, gebruik ctrl-F5 / cmd-R voor een harde refresh)