Kiezen tussen IMAP en POP

Bij het instellen van een mailprogramma wordt vaak de keuze tussen het gebruik van het POP en het IMAP protocol geboden. Maar wat is eigenlijk het verschil? Kort gezegd is het belangrijkste verschil of je bij het uitlezen van je e-mail deze op onze mailservers laat staan of dat je deze e-mail naar je eigen computer downloadt en daarmee van onze mailservers afhaalt.

Bij IMAP bewaren wij al je e-mail op onze mailservers, wat als voordeel met zich meebrengt dat je deze makkelijk vanaf verschillende computers en apparaten (bijvoorbeeld een telefoon) kunt uitlezen. Je hebt dan dus overal beschikking over dezelfde inkomende en uitgaande e-mails. Het nadeel is alleen wel dat je beperkt bent in de opslagruimte die in je hostingpakket per mailbox wordt toegewezen (bekijk de pakket specificaties). Het kan dus voorkomen dat je mailbox op den duur vol raakt, waardoor e-mails niet meer aankomen. Dan is het noodzaak om je mailbox op te schonen of je hostingpakket op te schalen.

Bij POP wordt alle binnengekomen mail op je eigen computer bewaard, geen gebrek aan schijfruimte dus. Wel wordt het daarmee een stuk lastiger om dezelfde mailbox op meerdere computers uit te lezen, de computer die als eerste een bericht ophaalt krijgt daar dan de enige kopie van binnen (het is in te stellen dat het mailprogramma niet direct de mail van de server verwijderd, maar POP blijft een onhandige manier om een mailbox over meerdere computers te verdelen.).

Over het algemeen raden wij IMAP aan.